Čo je laktózová intolerancia? A alergia na bielkovinu kravského mlieka?

„Mám alergiu na laktózu.‟

„Ja mám alergiu na kravské mlieko.‟

„A ja mám laktózovú intoleranciu, nemôžem žiadne mliečne výrobky.‟

No tak brrr. Poďme si v tom urobiť trochu jasno. Hoci sú do éteru vypúšťané rôzne termíny a formulácie, jedná sa v podstate stále o dve záležitosti. A medzi nimi je ozaj veľký rozdiel. Hovorím o intolerancii laktózyalergii na bielkovinu kravského mlieka. Nie, nie je to to isté, ako sa mnohí domnievajú. Teraz si povieme rozdiel.

Pokiaľ ide o hore zmienenú alergiu na laktózu, zapamätajte si prosím, že tá neexistuje. A alergia na kravské mlieko je len zlé pomenovanie na uvedenú alergiu na bielkovinu kravského mlieka.

Intolerancia laktózy

Laktóza, inak nazývaná aj mliečny cukor, je disacharid nachádzajúci sa v mlieku. Disacharid preto, lebo sa skladá z dvoch monosacharidov, glukózy a galaktózy. Aby bola laktóza na glukózu a galaktózu rozštiepená, v čreve je potrebný enzým laktÁza. Avšak v prípade, že ho máme nedostatok a nie sme schopní laktózu štiepiť, pociťujeme rôzne tráviace problémy. Môže sa jednať o nafukovanie, plynatosť, hnačky…

Dospelý človek nebol vždy týmto enzýmom vybavený. Pred tým, než sme domestikovali hospodárske zvieratá (a začali konzumovať ich mlieko), sa laktáza u ľudí vyskytovala iba v kojeneckom období- materské mlieko totiž obsahuje 7g laktózy na 100 ml. Konzumáciou mlieka iných cicavcov sme sa však začali prispôsobovať a dnes je tolerancia laktózy v dospelom veku považovaná za normálny stav. Miera tolerancie sa však u jednotlivých populácií, ako aj jednotlivcov, líši.

Kedy, prečo a ako sa tolerancia v dospelosti (alebo inak tzv. laktózová perzistencia) vyvinula a aký je jej podklad vám zatiaľ nepoviem.  Túto problematiku som si totiž vybrala ako tému na seminárku na predmet Vývoj výživy človeka (už teraz sa za to preklínam… ) a chystám sa jej venovať trochu viac do hĺbky. A moja otázka pre vás znie: Zaujímalo by vás to tiež? Mám po napísaní seminárky zosmoliť aj článok?

To len tak mimo súdok. Poďme späť k téme

Čo vlastne znamená pre človeka fakt, že má laktózovú intoleranciu? Určite to neznamená, že musí vylúčiť zo stravy všetky mliečne výrobky. Prečo? V prvom rade, ako som už raz spomenula, je každý jednotlivec indivíduum, produkuje iné množstvo enzýmu a tým pádom má inú mieru tolerancie. Druhý dôvod je, že nie každý mliečny výrobok má rovnaký obsah laktózy. Niektoré majú dokonca obsah takmer nulový. Preto je potrebné situáciu dobre zvážiť.

Človek s intoleranciou si veľmi pravdepodobne nájde mliečne výrobky, ktoré bude môcť konzumovať v podstate neobmedzene a problémy nenastanú. Potom budú tie, ktoré budú ok, pokiaľ neprekročí určité množstvo, ktoré jeho laktáza ešte zvláda (príkladom môže byť povedzme konzumácia tvarohu – 1/2 vaničky ok, celá vanička naraz už problém). Možno sa však nájdu aj také, ktoré budú robiť zlotu aj v malom množstve. Môže sa však stať, že pri kombinácii s inou skupinou potravín sa ich nepriaznivé účinky zmiernia.

Nižšie je uvedená krátka tabuľka, kde si môžete obsah laktózy v niektorých mliečnych výrobkoch porovnať. Hodnoty platia pre 100 g potraviny.

Snímka2

Ako vidíte, obsah v syroch je minimálny, preto je to mliečny výrobok, ktorý spôsobuje problémy iba ľuďom so silnou laktózovou intoleranciou. V procese výroby totiž o väčšinu laktózy prichádza. Čo sa týka zakysaných výrobkov, obsah je menší kvôli pôsobeniu mliečnych baktérií.

Zistiť, ktoré potraviny áno, ktoré obmedzene a ktoré takmer vôbec, je celkom detektívka. Treba ju však vyriešiť čo najlepšie, aby sa zo stravy vyradilo čo najmenej mliečnych výrobkov. Existujú testy, ktorými je možné laktózovú intoleranciu potvrdiť, preto nie je na škodu ich podstúpiť a byť si istý, že tráviace problémy naozaj súvisia s laktózou a stravu neobmedzujeme zbytočne

Alergia na bielkovinu kravského mlieka

Alergia všeobecne je prehnaná reakcia imunitného systému na látky z vonkajšieho prostredia- alergény. V tomto prípade sú alergénmi bielkoviny kravského mlieka. Tých je však mnoho, preto aj existuje niekoľko typov alergií na bielkovinu kravského mlieka (odteraz už len ABKM, nech sa neupíšem).

Mlieko obsahuje syrovátkové bielkoviny (niekoľko typov) a bielkovinu zvanúobsah  kasein (niekoľko typov ). Sú to tzv. hlavné alergény kravského mlieka, na ktoré je alergických až 90 % alergikov s ABKM. Len pre predstavu, existujú tiež vedľajšie, alergia na ne je ale vzácnejšia.

Tak ako pri každej alergii, aj tu platí, že terapiou je vyhýbanie sa alergénu. Preto človek s ABKM nemôže konzumovať ŽIADNE mliečne výrobky. Zároveň sa musí vyhýbať akýmkoľvek potravinám, ktoré bielkovinu kravského mlieka obsahujú. Alergik preto musí sledovať zoznam alergénov uvedený na obale potraviny.

Čo sa týka výskytu, uvádza sa, že na ABKM trpí zhruba 1,9- 4,9 % detí do 3 rokov veku. Až u 80- 90 % z nich však alergia do tretieho roku vymizne, pričom častejšie vyhasína alergia na bielkoviny syrovátky.

 

A to by bolo odo mňa k tejto téme všetko. Objasnila som vám niektoré veci, alebo vám bola táto problematika dávno jasná? Dajte vedieť 🙂 A prosím, nezabudnite na otázku v texte 😉

Díky za čítanie!

Z.

 

Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s