BIO cestou ku zdraviu (?)

Nech zdvihne ruku ten, kto si myslí, že potravina s označením BIO je synonymum k dobrej a zdraviu prospešnej potravine.

Neviem, koľko by sa tých rúk zdvihlo, ale predpokladám, že nie málo. Je totiž rozšírená predstava, že akákoľvek potravina so zázračným označením BIO, či už zelenina, mäso, párok, alebo čokoláda, sa z výživového hľadiska ohromne odlišuje od svojho “chudobného príbuzného” bez tejto formulky na obale. Až tak, že sa nemusíme pozastavovať nad jej nadmernou konzumáciou, nech sa jedná o ktorúkoľvek potravinu.

Čo sa NAOZAJ skrýva za označením BIO? Neznamená nič viac a nič menej ako to, že daný produkt/ potravina pochádza z ekologického poľnohospodárstva (“klasické”, ktoré poznáme —> konvenčné). Čiže poľnohospodárstva, ktoré, jednoducho povedané, dbá na životné prostredie či správny prístup k zvieratám. Je stavané na mnohých pravidlách, z ktorých vám tu niektoré uvediem:

  • zákaz/ obmedzenie používania niektorých pesticídov
  • podpora biodiverzity (napríklad tým, že sú na danom mieste pravidelne striedané pestované plodiny)
  • stanovenie vhodných podmienok pre chov zvierat (vetranie, svetlo, priestor…)
  • zabránenie skracovania doby chovu
  • prístup na otvorené priestranstvo
  • limity počtu chovaných zvierat na určitú plochu, atď.

Záujmom ekologického poľnohospodárstva je hospodáriť v súlade s prírodou, čo zabezpečí, že si ju tak skoro “nevyčerpáme”. Striedaním pestovaných plodín zachováme prirodzené podmienky pre významné organizmy v pôde. Obmedzením hnojív a pesticídov znížime znečistenie, prístup k zvieratám je argument sám o sebe…

Z hľadiska výživy

Určite si hovoríte, že z vyššie spomenutého sa musí predsa niečo prejaviť aj na tej výživovej stránke. Áno, je tomu tak, ale určite nie v takej miere, ako si mnohí myslia.

Obsah sacharidov, bielkovín a tuku sa naozaj nelíši. BIO slanina bude na tom rovnako ako neBIO slanina. Množstvo jednoduchých cukrov sa nám tiež zázrakom nezníži len preto, že potravina je BIO.

Nejaké, hoci minimálne, rozdiely sú v obsahu niektorých vitamínov a minerálnych látok. Najskôr však treba pripomenúť, že v tom sa líšia aj jednotlivé potraviny medzi sebou, či už pochádzajú z eko poľnohospodárstva, alebo nie. Obsah sa mení na základe typu pôdy, dobe zberu plodiny, v prípade chovu zvierat záleží napríklad na krmive. Ďalej hrá rolu šetrnosť spracovania danej suroviny či podmienky skladovania a domáca príprava má tiež veľký vplyv.

Rozdiely boli nájdené napríklad v obsahu fosforu, ktorý bol v BIO vyšší. Fosfor je však práve prvok, ktorý sa takmer nerieši, pretože nie je problém s jeho príjmom a nebýva deficitný. Tiež bol zistený vyšší obsah omega- 3 mastných kyselín v BIO mlieku a kuracom mäse. Nedá sa však povedať, či to platí všeobecne, keďže štúdií tak moc nie je a aj tie sa vzájomne líšia. Skrátka, niekedy sa nájde vyšší obsah toho, inokedy vyšší obsah toho… Nikdy to však nie sú významné čísla a platí, že BIO a konvenčné potraviny sú na tom z hľadiska nutričnej hodnoty v podstate rovnako.

Bezpečnosť

Ďalšia vec, ktorá sa o BIO potravinách hovorí je, že sú pre nás bezpečnejšie kvôli nižšiemu obsahu pesticídov či napr. mykotoxínov (toxické produkty plesní). S pesticídmi je to aj celkom pravda. Keďže sú v eko poľnohospodárstve obmedzované, je logické, že sú rezíduá (zvyšky) v potravinách nachádzané menej často. To však ale neznamená, že konvenčné potraviny obsahujú nejaké nehorázne množstvá. Aj v ich prípade sa rezíduá objavujú minimálne, pretože ich obsah podlieha rôznym kontrolám a reguláciám.

Podľa toho, čo som sa dočítala, v prípade mykotoxínov je to dosť nejasné. Raz je záver taký, raz onaký. Každopádne však vieme, že ich výskyt záleží na vlhkosti, teplote, spôsobe konzervácie a pod., preto pravdepodobne nezáleží ani tak na forme poľnohospodárstva, ale na konkrétnej potravine.

Záver

Kupovať, alebo nekupovať? Ja ekologické poľnohospodárstvo určite zastávam. Ide s ním však ruka v ruke aj vyššia cena, ktorá sa mojej úbohej študentskej peňaženke nepozdáva. Na potraviny z ekologického poľnohospodárstva sú všeobecne vynaložené väčšie náklady, preto sú ich ceny také, aké sú. Keď ich ale raz kupovať začnem, bude to kvôli princípom ekologického poľnohospodárstva a nie kvôli tomu, že by som si myslela, že BIO potraviny sú na tom výživovo lepšie 🙂

Zdroje:

http://www.eufic.org/en/food-production/article/are-organic-foods-safer-or-healthier-than-conventional-alternatives

http://www.eufic.org/en/food-production/article/organic-food-and-farming-scientific-facts-and-consumer-perceptions

http://www.bezpecnostpotravin.cz/kategorie/biopotraviny-(bio).aspx

Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s